ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Трябва ли да се подпише дългосрочен договор?

Не! Нашите договори са със срок за една година и с право на прекратяване по всяко време с едномесечно предизвестие без неустойки.

Нужно ли да се подписва договор?

Договор се подписва при необходимост и желание от която и да е страна. В практиката ни това е стандарт.

Освен стандартните услуги за поддръжка, предлагате ли допълнителни еднократни услуги към договора за абонамент?

Да! Всяка от допълнителните ни услуги може да бъде включена в договора или да бъде извършена и таксувана отделно.

Трябва ли да предоставя собствените оборудване и почистващи материали?

Не! Само при ваше желание.

 

Как почиствате меката мебел?

За почистването на мека мебел използваме метода на екстракция. Този метод предлага най-дълбочинното и ефикасно почистване на тъканта.

Колко време е нужно на меката мебел да изсъхне напълно след почистването?

Времето, необходимо за пълното изсъхване на меката мебел, е от 6 до 8 часа при подходящи условия.

Каква е разликата между основно почистване и поддържащо?

Основно почистване включва цялостно почистване на обекта (под, измиване на прозорци и дограми, почистване на санитарните помещения, пране на мека мебел, почистване на кухни, спални, бани и всичко останало.

Поддържащото представлява освежаващо почистване и привеждане на обекта в чист и приятен вид за живеене (прахосмукиране на твърдите настилки, измиване на настилките, забърсване на прах от мебелите, почистване на санитарните помещения). Клиентът има право на избор при заявката си.

Един и същи човек ли ще почиства дома /офиса ми всеки път?

Да! Ние държим на Вашето спокойствие и за това само при извънредни ситуации като болничен или отпуск, ще бъдете посетени от друг наш служител, след като нашият диспечер Ви уведоми по телефона за това.

Какво се случва, ако не съм доволен от резултатите?

Прекратяват се работните отношения.

 Как се плаща за извършената услуга/и?

Плащането се извършва при приключване на работния процес за малки обекти (до 300 кв.м.), а при големи се заплаща 50% авансово.

Какво се прави в случаи, че екипа ни повреди или счупи предмет при почистването? Преди почистване се прави оглед и се установява евентуални дали има счупени или повредени предмети или в процеса на работа. При намирането, се уведомява веднага собственика. След като приключи почистването, задължително се прави оглед от собственика за качеството на работа и се гледа за нанесени щети на момента. Екипът ни не е отговорен за щети и нанесени повреди, установени след дни. За това, навременната проверка е задължителна при напускането на обекта.